Wat is furosemide
Furosemide is een diureticum, beter bekend als een plaspilletje . Het wordt vooral voorgeschreven indien u last heeft van oedemen, dit wil zeggen overtollig vocht bijvoorbeeld in de benen maar het kan ook in de longen zitten. Het is niet zo dat furosemide wordt gegeven voor statische oedemen, als u bijvoorbeeld een lange vliegreis achter de rug heeft of een beroep heeft waarbij u lang moet staan, zoals bijvoorbeeld verpleegkundige of kapster. Zoals eerder gezegd wordt het ook gegeven bij acuut ontstane cardiale problematiek, vocht hoopt zich snel op achter de longen waardoor sommige mensen zeer snel benauwdheidklachten krijgen. De dosis ligt dan aanzienlijk hoger als een standaard onderhoudsdosis voor het overtollige vocht op andere plaatsen in het menselijk lichaam. Zeer hoge doseringen kunnen worden voorgeschreven bij patiënten met een nefrotisch syndroom, dit gebeurd evenals de acuut benauwde patiënt onder strikt klinisch toezicht vaak op een Spoedeisende hulp, Intensive care of Cardiac care unit.
De bijsluiter van furosemide
Furosemide is de stofnaam van het product, het wordt echter onder verschillende namen uitgegeven, zoals bijvoorbeeld: lasix. Lees voor het gebruik altijd de bijsluiter van het product dat u slikt. Dit kan per fabrikant verschillen doordat ze er een stof aan toegevoegd kunnen hebben. Indien u last heeft van de bijwerkingen van de furosemide, neem dan altijd contact op met uw behandelende arts die de furosemide heeft voorgeschreven aan u!
Wie schrijft furosemide voor
Furosemide wordt alleen maar voorgeschreven door geregistreerde artsen, deze moeten hier een indicatie voor stellen en u kunt furosemide alleen bij de apotheek meekrijgen op doktersrecept. Het is ook niet aangeraden om zomaar een tablet te nemen van een kennis indien u denkt dat u voldoet aan het bovenstaande. Raadpleeg altijd een medici alvorens u medicatie tot u neemt. De meest gebruikte vorm van furosemide is 40 mg. Indien deze therapie niet goed werkt dan worden er hogere doseringen toegepast, dit gebeurd onder strikte controle van desbetreffende specialist.
De bijwerkingen van furosemide
Het is een logische bijwerking dat indien er veel vocht wordt onttrokken uit het lichaam, de balans in het lichaam verstoort raakt. Dit gebeurd dan ook met de zogeheten elektrolytenbalans in het lichaam. Je scheidt beduidend meer zout, magnesium, calcium en chloride uit dan dat er gebeurd bij een normale werking van de nier. Uitdroging ligt dan ook snel op de loer bij het toedienen van deze medicatie vandaar dat hier vooral bij het beginnen van deze medicatie goed op gelet moet worden. Enkele symptomen hiervan zijn:
- Duizelligheid
- Misselijkheid
- Verwardheid
- Sufheid
- Kramp
- Neiging tot flauwvallen
- Soms trombo embolische problemen
- Huiduitslag
Furosemide tijdens de zwangerschap
Voor zover bekend is, is dat furosemide de placenta passeert, echter is er onvoldoende onderzoek gedaan naar het effect van furosemide op de ongeboren vrucht. Een feit is wel dat de moeder minder circulerend volume zal hebben door uitscheiding van overtollig vocht. En dat bij de baby een verstoorde elektrolytenbalans kan optreden, met de bijwerkingen van furosemide zoals eerder beschreven. Dit wordt dus onder strikt toezicht in een klinische setting gegeven op voorschrijven van een arts. Het wordt wel ontraden na de zwangerschap doordat het doordat het circulerende volume van de moeder afneemt, de placentaire doorbloeding ook vermindert kan zijn. Furosemide remt wel de borstvoeding, dit wordt ook ontraden omdat het medicijn wel in de borstvoeding doorgegeven kan worden aan uw baby. Nogmaals neem nooit zelf het medicijn maar laat altijd een arts u dit medicijn voorschrijven.
Het bericht Furosemide Informatie verscheen eerst op InfoHulp.nl.